Kedilerde Sürekli Neden Miyavlar?

anqeL

Paylaşımcı Üye
Katılım
28 Eyl 2023
Mesajlar
1,115
Tepki
86
Canlılar ihtiyaçlarını, acılarını, taleplerini, sevdikleri şeyleri, sevmedikleri şeyleri, aç olduklarını, sıkıldıklarını, streste olduklarını ve daha birçok durumu çeşitli şekillerde dile getirir. Kedilerde insanlar ve diğer canlılar ile iletişim için çeşitli yollar kullanmaktadır. Miyavlama yani kendine özgü sesler çıkarma bu yollardan birisidir.

Kediler birçok nedene bağlı olarak miyavlar. Bu miyavlama normal seviyelerde olduğunda sıkıntı yoktur. Genellikle basit bir teşekkür veya istek için miyavlar. Fakat sürekli ve uzun süreli miyavlamalar bir sorunun veya ciddi bir ihtiyacın habercisi olabilir. Bu nedenle bu tarz bir durum ile karşılaştığınızda araştırıp nedenini bulmanız gerekmektedir.

Sürekli Miyavlama Nedenleri

''1.İlgi Çekme"

Kediler ilgi çekmeyi seven canlılardır. Yalnız kalmayı sevmezler. Ayrıca ortamda insanlar olduğu halde onunla ilgilenen birisi olmadığında bu durumdan nefret ederler. Genellikle ilgi çekmek amacı ile uzun süreli ve normal olmayan şekilde miyavlama davranışı sergilerler. Oyuncu canlılar olan kediler sizin ile oyun oynamak istiyor olabilir. Bu isteğini dile getirme yöntemi ise miyavlamadır.

Eğer aşırı miyavlama sonrasında ona ilgi gösterirseniz bu bir davranış bozukluğu haline gelebilir ve her seferinde bunu tekrarlayabilir. Bu nedenle sakinleştiğinde ona ilgi göstermeniz daha doğru olacaktır.

2.Kızgınlık

Dişi kediler kızgınlık döneminde ciddi anlamda ses çıkarırlar ve miyavlarlar. Bunun en büyük amacı çevrelerindeki erkek kedilerin dikkatini çekmektir. Bu genellikle inleme tarzında uzun miyavlamalar şeklindedir. Aynı zamanda çevresinde kızgınlık döneminde dişi bir kedi bulunan erkek kedilerde sürekli bir miyavlama ve ses çıkarma eğilimine girerler.

Kediler genellikle ilkbahar aylarının başında kızgınlığa girer ve bu ses çıkarmalar bu dönemlerde görülür. Eğer yavru almayı düşünmüyorsanız hem bu durum için hemde birçok farklı faydalarından dolayı kısırlaştırmayı önermekteyiz.

3.Stres

Kediler hassas canlılardır ve birçok nedenden dolayı strese girebilir. Aile değişikliği, yeni bir eve taşınma, aileye yeni birey katılması, kötü bir davranışa maruz kalma, ilginin azalması gibi birçok etmen kedilerde strese neden olabilir. Bu tarz bir olaydan sonra meydana gelen aşırı ses çıkarma ve miyavlama bu durumun hoşuna gitmediğini belirtmek için yapılmaktadır.

Bu tarz bir durumda strese neden olacak faktörü ortadan kaldırmak veya kediniz ile ilgilenerek bu duruma yavaş ve doğru şekilde alışmasını sağlamak gerekmektedir.

4.Hastalıklar

Canlılarda birçok farklı hastalığa maruz kalabilir. Her hastalığın belirli semptomları ve bazen acısı, ağrısı vardır. İnsan dışındaki canlılar bu durumdan duydukları rahatsızlığı çeşitli şekillerde dış dünya ile paylaşır. Kediler için bu yöntemlerden birisi miyavlamadır. Hemen hemen her hastalıkta bu tarz bir tablo görebiliriz.

5.Açlık

Kedilerin mama kapları eğer veteriner hekimin önermiş olduğu bir diyet programı yok ise sürekli dolu olmalıdır ve kedi istediği zaman mamasını tüketmelidir. Bazen mama kapları boş kalabilir, maması bitmiş olabilir. Aynı zamanda kedi mama kabına ulaşamıyor olabilir. Açlık hisseden kedinin ilk yapacağı davranışlardan birisi yine miyavlamadır.

6.Tuvalet Problemleri

Kediler içgüdüsel olarak kuma tuvaletlerini yapma eğilimindedir. Evde beslenen kedilerdede durum böyledir. Kediler tuvaletlerini belirli noktada yer alan ve içerisinde kum veya benzeri madde bulunan kaplara yaparlar. Bazen kedi bu kaba ulaşamayabilir. Aynı zamanda kirli olan kuma tuvaletini yapmak istemez. Bu durumları miyavlayarak size şikayet eder.

7.Yaşlılık

Kedilerde yaşlandıklarında hem fiziksel hemde psikolojik bazı değişikliklere uğrar. Bazen yaşlı kediler kafa karışıklığı yaşayabilir. Kedilerde zihinsel bulanıklık yaygın görülen bir sorundur. Bu sorundan dolayı kediniz miyavlıyor olabilir.

8.Oyun Oynama İsteği

Kediler oyun oynamayı çok seven canlılardır. Bu nedenle yumak, küçük toplar, kağıt topları kedilerin ilgisini çeker ve bunlar ile saatlerce oynayabilirler. Bazen bu oyunlarının içerisine sizide katmak isteyebilir. Sizi oyuna davet etmek için kullanacakları en ideal yol ise miyavlamadır. Eğer kediniz bir oyun ile uğraşıyor ve ara verip size gelerek miyavlıyorsa ve bu durumu sık sık tekrarlıyorsa sizide oyun davet ediyor demektir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst