Nargilenin Zararları Nelerdir?

anqeL

Paylaşımcı Üye
Katılım
28 Eyl 2023
Mesajlar
1,087
Tepki
86
Kaynaklara göre içime hazır bir nargilede, 4,5 gram tütün ve 7,5 gram kömür kullanılmaktadır. Bu da toplamda 3.37 miligram nikotin ve 3,63 miligram partiküler madde alındığı anlamına geliyor.

Başlıca nargile hastalıklarından biri akciğer kanseridir. Nargile dumanından gelen yoğun zehir, akciğerlerimizdeki bronşların bu maddeleri verimli süzememesine sebep verir. Böylece akciğerlerimizde oluşan tahribat yüzünden, hastalık kaçınılmaz hale gelir. Aynı şekilde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) da nargile dumanının bedenimize verdiği diğer bir hasardır.

Bunlara ek olarak nargile, içinde bulunan yüksek arsenik sebebiyle, dolaşım bozukluğu, kalp hastalıkları, sinir sisteminin bozulmasına, çeşitli kanser oluşumlarına da neden olabilmektedir. Hele ki nargilenin içim süresinin iki ya da üç saati bulduğunu düşünürsek, oral yollarda kanserlerin (gırtlak kanseri, ağız kanseri) oluşma olasılığı oldukça yüksektir. Hem nargilenin içindeki tütün, hem de dumanı yoğun katran doludur. Bu da vücudun kan akışını direk etkiler.

Bunların dışında nargile, kalıcı baş ağrılarına, halsizliğe, mide bulantısına yol açar.

Son yıllarda popüler hale gelen aromalı nargileler, sonradan eklenen şeker ve diğer katkı maddeleri yüzünden, daha kanserojendir. Düzenli nargile kullanan kişilerde, damar tıkanıklığı görülebilir.

Erkeklerin sperm kalitesini düşüren nargile, aynı zamanda kadınlarda yumurtlama sorunu, erken menopoz, rahim kanserinin sorumlusu olabilir. Ağız ve göz hastalıklarına sebep olur. Yanaklarda tahribat yaratır. Selülit, varis, sivilce gibi cilt sorunlarına yol açar. Nargile kullanımı zaman içerisinde erken yaşlanma belirtilerine neden olur.

Günümüzde bazı işletmeler, nargile kullanımında hijyene dikkat ediyor. Kişiye özel sipsi kullanımı ile ağız yoluyla bulaşan hastalıklar önlenmeye çalışılıyor. Ancak bu henüz çok yaygın bir uygulama değildir. Herkesin kullandığı marpucu kullanmak, zatürre, hepatit, grip, uçuk gibi hastalıkları kolayca yayar. Kaldı ki yalnızca sipsinin kişisel kullanımı da riskleri önlemiyor. Nargile hortumlarının yeterince temizlenmemesi de birçok bulaşıcı hastalık oluşumuna zemin hazırlıyor.

Özellikle hamilelerin, bebeklerin, çocukların ve emziren annelerin nargile dumanına kesinlikle maruz kalmamaları gerekmektedir. Nargilede de sigaradaki gibi pasif içicilik söz konusudur ve bu da tehlikeli hastalıklara sebep verebilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst