Çağlanın Faydaları Nelerdir?

anqeL

Paylaşımcı Üye
Katılım
28 Eyl 2023
Mesajlar
1,115
Tepki
86
Çağla, olmamış badem,olmamış bitki, sert çekirdekli , badem ve kayısının yeşil ve körpe haline verilen isme denir. Daha çok badem için kullanılır. En erken yenebilen meyvelerden birisidir. Yılda sadece 15 ila 20 günlük bir süre için tüketilebilmektedir.

Uzun ömürlü ve daha boylu olan badem ağacı, 50 ila 100 yıl kadar yaşar ve 6 ila 12 m ye kadar boylanabilmektedir. Ağaçları pembe beyaz çiçekler açmaktadır. Meyvesi yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Bazı kişiler çağlayı tuz ile tüketmektedir, ekşi bir meyvedir.

Çağlada bulunana vitaminler; B1, B2, B3, C, E

Çağlada bulunan mineraller; Potasyum, magnezyum, selenyum, kalsiyum, demir,

Çağlanın Faydaları;

Çağla, kötü kolesterolü ( LDL yi ) düşürmeyi sağlamaktadır.
Yüksek kolesterole karşı korumaktadır.
Saçların daha sağlıklı görünmesini sağlar.
İçi su ile dolu ve sert olduğu için yerken kalori yaktırır, sulu olduğu için doyurucu etkiye sahiptir.
Safra kesesindeki taş oluşumu önlemeyi sağlamaktadır.
İltihap oluşumlarını önleme özelliği bulunmaktadır.
Emziren anneler için süt gelişini artırıcı özelliğe sahiptir.
Tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir.
Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerin fazla tüketmemeleri önerilmektedir.
Kalp ve damar sağlığının korunması sağlamaktadır.
Kalp ve damar hastalığı olan kişiler için de önerilmektedir.
Omega 3 kaynağıdır.

Güçlü bir antioksidan içeriğine sahiptir.
Cilt sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kan şekerini ayarlamayı sağlamaktadır.
Çağla tüketen kişilerin ciltleri daha gergin ve parlak görünmektedir.
Kozmetik ürünlerin içerisinde ve birçok tonik içeriğinde çağla özü bulunmaktadır.
Kas kasılmalarının azalmasına yardımcı olur.
Egzama ve kaşıntılara iyi gelmektedir.
Kramp şikayetleri olan kişilerin kullanması önerilmektedir.
Zihin yorgunluğunu giderici özelliğe sahiptir.

Çağlanın Zararları Var Mıdır?

Fazla tüketimi halinde, mayhoş tadının bir etkisi olarak tansiyon düşüklüğü ve yüksekliği gibi problemlere yol açabilmektedir.

Çağlayı tuz ile tüketildiği takdirde, fazla tuzun getirdiği zarara dayanarak kalp ve damar tıkanıklığı problemi ile karşılaşılabilinir. Çağla, kilo aldırmıyor diye aşırı tüketilmemesi gerekmektedir. Her şey gibi, çağla tüketiminin de aşırı olması sonucunda birçok sakınca görülebilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst