Amaç ve Kapsam
Biyometrik veriler kişinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılan hassas bilgileridir. Bu nedenle saklama ve erişim süreçleri güvenlik, gizlilik ve denetim gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu yazıda akıllı cihazlar ve uç uca iletişim senaryoları için geçerli standartlar ve en iyi uygulamalar özetlenmiştir.
Saklama Standartları
Biyometrik verinin saklanması, verinin kendisi veya eşlik eden temsillerinin güvenliğini kapsar. Aşağıdaki başlıklar temel ilkeleri özetler:
Erişim ve Yetkilendirme
Biyometrik veriye erişim uç noktalar, mobil cihazlar ve sunucu katmanları üzerinden gerçekleşir. Erişimi güvence altına almak için katmanlı savunma gerekir:
Uyum ve Denetim
Uyum, hem yasal hem de kurumsal politikalara bağlıdır. Uygulamalarda şu adımlar hayati öneme sahiptir:
Sıkça Sorulan Sorular
Biyometrik veriler kişinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılan hassas bilgileridir. Bu nedenle saklama ve erişim süreçleri güvenlik, gizlilik ve denetim gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu yazıda akıllı cihazlar ve uç uca iletişim senaryoları için geçerli standartlar ve en iyi uygulamalar özetlenmiştir.
Saklama Standartları
Biyometrik verinin saklanması, verinin kendisi veya eşlik eden temsillerinin güvenliğini kapsar. Aşağıdaki başlıklar temel ilkeleri özetler:
- Veri Minimization: Gerektiği kadar veri toplanır, minimum kimlik doğrulama gereksinimlerine dayanılır.
- Şifreli Saklama: Verinin dinamik olarak şifrelenmesi ve anahtarın ayrı, güvenli bir depolama katmanında tutulması gerekir.
- Tepki ve Kurtarma Planı: Verinin ihlaline karşı olay müdahalesi ve veri bütünlüğünün korunmasına yönelik planlar hazır olmalıdır.
- Yerel ve Bulut Ortamları: Verilerin depolandığı ortamlar için güvenlik gereksinimleri, tehdit modelleri ve uyum standartları netleştirilmelidir.
- Kullanım Sınırlamaları: Yalnızca yetkili uygulama ve servisler veriye erişebilir; farklı uygulamalar için ayrı anahtar/erişim politikaları uygulanır.
- Veri Silme ve Anonimleştirme: Rekabet ve yasal gereklilikler doğrultusunda verinin kalıcı veya zamanlı olarak kaldırılması/anonimleştirilmesi sağlanır.
Erişim ve Yetkilendirme
Biyometrik veriye erişim uç noktalar, mobil cihazlar ve sunucu katmanları üzerinden gerçekleşir. Erişimi güvence altına almak için katmanlı savunma gerekir:
- Kullanıcı Doğrulama: Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve cihaz durumuna bağlı kontroller uygulanır.
- Yetkilendirme Politikaları: Role-based access control (RBAC) veya attribute-based access control (ABAC) ile erişim hakları minimize edilir.
- Anahtar Yönetimi: Biyometrik verinin şifrelenmesinde kullanılan anahtarlar güvenli anahtar yönetim altyapısı (HSM/ CLOUD HSM) ile korunur.
- Veri Akışları: Biyometrik verinin iletimi uçtan uca şifreli kanallardan yapılır; araya girme saldırılarına karşı korunur.
- İzleme ve Olay Yönetimi: Erişim kayıtları (audit logs) sürekli izlenir, anormallikler otomatik olarak tetiklenen uyarılarla bildirilir.
- Cihaz Güvenliği: Cihaz kaydı, güvenli önyükleme ve yazılım doğrulama mekanizmaları zorunludur.
Uyum ve Denetim
Uyum, hem yasal hem de kurumsal politikalara bağlıdır. Uygulamalarda şu adımlar hayati öneme sahiptir:
- Yasal Gereklilikler: GDPR-like verilerin işlenmesi, saklanması ve silinmesi süreçlerinin mevzuata uygun olması gerekir.
- Sertifikasyonlar: ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27701 ve benzeri standartlar güvenlik yönetimini destekler.
- Denetim İzleri: Denetim kayıtları güvenilir bir şekilde saklanır ve gerektiğinde denetim süreçlerinde kullanılabilir.
- Geri Dönüş ve Deneme: Olağanüstü durumlar için düzenli güvenlik tatbikatları yapılır; yedekleme ve kurtarma testleri periyodik olarak gerçekleştirilir.
- Onemli Noktalar:
- Biyometrik verinin amacı sadece kimlik doğrulama olmalıdır; örneğin ödeme için kullanılacaksa ek güvenlik gereklidir.
- Veri sızıntısı riskine karşı uç nokta güvenliği ve güncel yazılım sürümleri hayati öneme sahiptir.
- Kullanıcı bilgilendirme ve rıza süreçleri açık ve anlaşılır olmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Biyometrik verinin anonimleştirilmesi nasıl gerçekleştirilir?
- Bir cihazın kayıp/çalıntı durumunda veri nasıl korunur?
- Hangi durumlarda biyometrik verinin silinmesi gerekli olur?