28 Sağlık Verilerini Güvenli Paylaşım İçin Şifreli Protokoller

Hakan

New member
Girişte Kapsam ve Amaç
Sağlık verilerinin dijitalleşmesiyle birlikte güvenli paylaşım kritik hale geldi. Özellikle mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen paylaşımda, verinin izinsiz erişime uğramaması için şifreli protokollere ihtiyaç vardır. Bu yazıda, 28. sayı kapsamında sağlık verilerini güvenli şekilde paylaşmak için uygulanabilir protokoller ve pratik ipuçları ele alınacaktır.

• Kritik veri türleri: Hasta kimlik bilgileri, tıbbi görüntüler, laboratuvar sonuçları ve konum bilgileri en hassas kategorilerdir.
  • Uygulama alanları: Kurumsal sağlık uygulamaları, hasta portalı entegrasyonları ve hekim-hemşire iletişimi.
  • Amaç: Yetkisiz erişimi engellemek, veri bütünlüğünü korumak ve uyum gereksinimlerini karşılamak.

Birincil Protokoller ve Uygulama Seviyeleri
İlk adım olarak, uçtan uca şifreleme ve güvenli iletim protokollerinin doğru kombinasyonu kurulmalıdır. Böylece veriler cihazdan çıkarken ve hedefe ulaşırken korunur.

• Uçtan Uca Şifreleme: Veriyi oluşturan uygulama ile alıcı uygulama arasında sadece tarafların anahtarlarıyla çözülebilir. Bu, verinin iletim aşamasında okunmasını neredeyse imkânsız kılar.
  • Taşıyıcı Güvenliği: TLS 1.2+ veya daha yeni sürümler kullanımı, verinin ağ üzerinde güvenli taşınmasını sağlar. Sertifika yönetimi ise kimlik sahteciliğini azaltır.
  • Anahtar Yönetimi: Anahtarlar düzenli olarak yenilenmeli, güvenli depolama (HSM benzeri çözümler) ve kimlik doğrulama ile erişim sınırlandırılmalıdır.

Şifreleme Standartları
Şifreleme standartları, uzun vadeli güvenlik için amorti edilmesi gereken temel unsurlardır. Doğru standartlar, yazılımların ve cihazların uyumunu kolaylaştırır.

• AES-256 kuralları: Sessizce en popüler ve güvenli olanı; hem veri hem de anahtar güvenliğini sağlar.
  • ChaCha20-Poly1305: Mobil cihazlar için verimli ve güvenli bir alternatif sunar; düşük güç tüketimiyle avantajlıdır.
  • TLS 1.3: Ağ üzerinde iletimi korurken performans iyileştirmesi ve daha sıkı güvenlik politikaları sunar.

Erişim ve Yetkilendirme Yönetimi
Veriye kimlerin erişebileceği net şekilde tanımlanmalı ve denetlenmelidir. En az ayrıcalık prensibi ana kuraldır.

• Roller ve izinler: Hekim, onkör, hasta gibi roller için net yetkiler.
  • Çok faktörlü doğrulama (MFA): Giriş güvenliğini artırır ve hesap ele geçirildiğinde zararları azaltır.
  • Erişim günlükleri: Kim neyi ne zaman gördü, hangi işlemi hangi cihazla gerçekleştirdi; izleme kolaylığı sağlar.

Veri Bütünlüğü ve Entegrite
Veri bütünlüğü, iletim ve depolama sürecinde bozulmaların önlenmesini hedefler. Bunu sağlamak için imzalama ve kontrol toplamı teknikleri kullanılır.

• Dijital imza: Verinin kaynağını doğrular ve iletilen içeriğin değiştirilmediğini kanıtlar.
  • Kaynak ve hedef arasında karşılaştırma: Alıcı taraf veriyi alır almaz bütünlük kontrolleri yapılır.
  • Yedekleme ve geri dönüş: Güvenli saklama ile olası veri kayıpları minimuma indirilir.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Güvenli paylaşım için hangi protokoller en kritik? Uçtan uca şifreleme, TLS tabanlı iletim ve güvenli anahtar yönetimi temel taşlardır.
  • Mobil cihazlarda hangi ek önlemler alınmalı? MFA, güvenli saklama alanları, güncel uygulama sürümleri ve güvenli ağ kullanımı.
  • Vergi ve sağlık mevzuatıyla uyum nasıl sağlanır? Kişisel verilerin korunması ve sağlık bilgilerinin güvenli paylaşımı için uyum gereklilikleri belirli standartlar üzerinden uygulanır.

Geri