16 Aralık Atatürk Günlüğü

Asrevya

Paylaşımcı Üye
Katılım
30 Eyl 2023
Mesajlar
1,532
Tepki
43
1932 - Samsun-Sivas demiryolu hattı işletmeye açıldı.

1931 - Atatürk'ün, öğleyin Gazi Orman Çiftliği'ne gidişi, akşamüzeri Marmara Köşkü'ne gelişi, saat 19.00'da Çankaya dönüşü.

1930 - Atatürk'ün, İstanbul'da bazı fabrikaları gezerek incelemelerde bulunması.

1929 - Atatürk'ün, Yalova'dan Ankara'ya dönüşü.

Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Hariciye Komiser Vekili Karahan'ı kabulü (Karahan, bir ziyaret esnasında Moskova'dan beraberinde getirdiği Semerkant'ta Timur'un türbesini konu alan yağlıboya bir tabloyu Atatürk'e armağan etmiştir).

1926 - Atatürk'ün, izinli olarak Ankara'da bulunan Roma Elçisi Suat (Davaz) ve Atina Elçisi Cevat (Ezine) Beyleri akşam yemeğine daveti. (Yemekte İsmet Paşa da bulunmuştur).

1925 - Milletler Cemiyeti Konseyi (Cemiyet-i Akvam), daha önce saptanan ''Brüksel hattı''nı, Türk-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti. Bu karar uyarınca Musul Irak'ta kaldı.

1921 - Atatürk'ün, Hariciye Vekili Yusuf Kemal Bey'le beraber Akşehir'den Çay istasyonuna gelişi ve Ali İhsan Paşa ile kısa bir görüşmeyi takiben Ankara'ya hareketi.

1920 - Mustafa Kemal ayrılmış olan Batı ve Güney cephelerine telgraf çekerek, Kuva-yı Seyyare'ye karşı tavır alınmasını istedi.

1920 - Demirci Mehmet Efe yenildi. Demirci Mehmet Efe'nin kuvvetleri dağıtıldı.

1920 (15-16) - Güney Cephesi komutanı Refet Bey'in, Demirci Mehmet Efe kuvvetlerini dağıtması ve Demirci Mehmet Efe'nin kaçışı.

1919 - İstanbul'da bazı müntehib-i saniler (ikinci seçmenler) Darülfünun'da bir toplantı yaparak, seçimlerle ilgili bazı sorunları tartıştı.

1918 - Giresun'da "Işık" adlı milli gazete çıkmaya başladı.

1917 - Mustafa Kemal'e "Birinci rütbeden Kılıçlı Mecidi Nişanı" verilmesi.
Atatürk'e, o güne kadarki üstün başarıları nedeniyle "Birinci Rütbe'den Kılıçlı Mecidî Nişanı" verilişi.

1916 - Atatürk'ün, sabah Ergani Madeni'nden hareketle öğleyin Sekerat'ta [Diyarbakır'ın Palu kazasına bağlı bir bucak merkezi (2. Ordu Karargâhı, bir süre burada görev yapmış, daha sonra Diyarbakır'a alınmıştır)] 2. Ordu Karargâhı'na gelerek 2. Ordu Komutan Vekilliği görevini üzerine alışı (Atatürk, Sekerat'a yaklaşırken, İstanbul'a dönmek üzere karargâhtan ayrılmış bulunan Ahmet İzzet Paşa ile yolda kısa bir süre görüşmüştür.

Atatürk'ün, 2. Ordu Karargâhı'nda, öğle yemeğinden sonra, Ahmet izzet Paşa'nın bırakmış olduğu notları okuması ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey'le görüşmesi.

1912 - Londra'da barış görüşmelerine başlanması.

1911 - Atatürk ve arkadaşlarının Defne'den Tobruk'a gelişi. [Kocatürk]
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst