Sürrealizm (Gerçeküstücülük) [ Sanat Akımları

Asrevya

Paylaşımcı Üye
Katılım
30 Eyl 2023
Mesajlar
1,532
Tepki
43
Sürrealizm diğer adıyla gerçeküstücülük diyebiliriz. Bu akım 20. yüzyılın başlarında ilk kez Avrupa’da ortaya çıkmıştır.

Sürrealistler, Sigmund Freud’un psikanaliz yöntemini referans alarak ilerlemişler ve bilinçaltının daha çok düşsel kısmıyla ilgilenmişlerdir. Sürrealizm, temelini, akılcılığı kabul etmeyen Dadaizm’den alır.

Sürrealist yaratımlar, gerçek ve gerçek dışı harmanlanmış haldedir. Bilinç dışı gerçekler, tutarlı bir bütünlük beklenmeksizin aktarılır. Akımın benimsediği temel fikir; aklın, geleneklerin, alışkanlıkların ve inanca bağlı değerlerin süzgecinden geçirilmeden aktarılır. Akımın ilk örneklerini, 1500’lü tarihlerde, ressam Hieronymus Bosch’un eserlerinde de görmek mümkün.

1924 yılında, şair Andre Breton Sürrealizm Manifestosu yazmıştır ve Breton’a göre, gerçeküstücülük, bilinç ile bilinç dışını bir araya getiren bir serüvendir. Net bir felsefeye dayandığı ve yayınlanmış bir bildirisi olması sebebiyle sürrealizm, akım olmasının yanında aynı zamanda bir ekol olarak kabul edilir.

Sürrealizmin etkisi, sanat dallarının yanı sıra moda alanında da hissedilir. Elsa Schiaparelli, Karl Lagerfeld ve Issey Miyake gibi öncü modacıların hazırladıkları işlerde gerçeküstücü akımın yansımalarını görmek mümkün.

Akımın önemli temsilcilerinden bahsetmek gerekirse; Salvador Dali, Paul Eluard, Louis Aragon, Andre Breton, Federico Garcia Lorca ve Philippe Soupault’ı örnek gösterebiliriz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst