Rüya Görmenin Aşamaları

Asrevya

Paylaşımcı Üye
Katılım
30 Eyl 2023
Mesajlar
1,532
Tepki
43
Rüya görmeye başladığınız zaman vücudunuz gözle görülür bir şekilde değişiklige ugrar. Adrenaliniz yukselir, tansiyonunuz kan basıncınız yukselir ve kalp atışlarınız hızlanır. Bahsettigimiz bu hızlı aktiviteler ışığında, kalbi zayıf bazı insanların rüyalarında kalp krizi gecirip olmeleri bu yuzdendir. Kalpleri rüya sırasında bu yuksek hiza ve strese ve heyecana dayanamazlar.

Ruya görme uykunun REM aşamasında gorulur, REM “ani goz haraketi ” manasina gelirki bu asamada gozler uyku esnasinda aniden gozkapaklarinin altına ve gerisine cekilirler, REM uykusu uykunun dorduncu aşamasında meydana gelir ve toplam uykunuzun yaklasik yuzde 15 ila 20 lik bir bölümünü kapsar.

Uykuya daldiktan sonra rüya görme aşamasına gelmek için 30 ila 90 dakikalik bir sure uyumak zorundasiniz. Uykunuzda 4 değişik asama gecirirsiniz ve bir gecede rüya görme aşamasıni (buna REM diyoruz) yaklasik 4 ila 7 defa tekrar edebilirsiniz, yani bir gecede 4 ila 7 defa rüya görme aşamasına girebilirsiniz.
REM aşamasında tansiyonuz ve kalp atışlarınız yukselip duser ve artar. Vucudunuzda normalden daha fazla bir ses ve haraketlenme olur fakat bu; rüyada vücudun normal bir islevidir. REM aşamasında (yani siz rüya gorurken) vücudunuz tamamen hareketsiz kalir ve kaslariniz gevser . Gece yataginizda saga sola donup haraket edebilirisiniz fakat REM aşamasında vücudunuzda en küçük bir kipirdanma olmaz, tamamen haraketsiz ve sakin bir uykuda misil misil uyumaktasiniz, bu batida REM cokmesi, Rem felci diye anilir.

REM uykusunda insan zekasi aynen gunduz de olduğu gibi aktiftir, fakat kimyasal olarak farklidir. REM insan beyninin neronlari tarafından kontrol edilir. Insan uykudayken beyindeki seratonin ve noradrenalin seviyesi duser. Bu kimyasal maddeler beyin hucrelerinin islevleri için gereklidir. Proplemleri cozmede ve hazifa-hatirlamak için beyne gereklidir. Bu yuzden rüyalarınızı hatirlamakta çok gucluk cekersiniz.

Rüya Ne Zaman Görülür?
Rüyaların % 80′inin REM sırasında görüldüğü bilinmektedir.
Bu dönemdeki değişimler, fizyolojik aktiviteler açısından uyanıklığa benzerlik göstermektedir.
REM’in işlevi konusunda iki temel açıklama vardır:
* birincisi, REM’in amacı gün içinde yaşananları unutmaktır,
* ikincisi, REM uyanıklıkta alınan bilgilerin düzenlenmesinde hizmet eder.
REM’in birey için gerekli bulunmayan kayıtları silerek, gerekli olanları düzenleyerek ertesi güne duygusal ve düşünsel olarak hazırlanmaya hizmet ettiği söylenebilir.
Ayrıca hayvan deneyleri, öğrenme ile REM arasında yakın ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.

Uykuda farklı 5 dönem dikkati çekmektedir.
- Bu dönemlerden birisi REM (Rapid Eye Movement / Hızlı göz hareketleri)
- diğerleri ise Non-REM olarak adlandırılmaktadır.
Non-REM dönemi kendi içinde iki ana bölüme ayrılabilir:
* Yüzeysel uyku (1. dönem ve kısmen 2. dönem)
* Derin uyku (3. ve 4. dönemler).
Bu dönemleri içine alacak şekilde bir tanım yapılırsa uyku, uyanıklıkla 5 uyku dönemi arasındaki periyodik geçişlerdir denebilir.

Rüya zamanı
Genellikle kısa bir uyanık dönemden sonra insanlar 1. , 2. , 3. ve 4. döneme girmektedir. Uykunun başlamasından yaklaşık 90-120 dakika sonra da ilk REM dönemi ortaya çıkmaktadır. Daha sonra da 90-120 dakikalık aralarla bir gecede 3-5 REM döneminden geçilmektedir.
Genç erişkin insan uykusunun yaklaşık olarak %5-10’unu 1. dönem, %45-60’ını 2. dönem, %20-25’ini 3. ve 4. dönem ve %20-30’unu REM dönemi kapsamaktadır. Genel olarak uykunun ilk üçte birlik bölümünde Non-REM, son üçte birlik döneminde de REM uykusu daha fazla yer almaktadır.

Yüzeysel uyku, uyku-uyanıklık geçişi arasındaki dönemi oluşturmakta olup bu dönemde insanlar kolaylıkla uyandırılabilmektedir.
Derin uyku sırasında insanın uyandırılabilmesi için daha şiddetli uyarana ihtiyaç vardır. Bu dönemdeki değişimlerin, bedensel dinlenmeye, yenilenmeye hizmet ettiği kabul edilmektedir.Derin uykunun yeterince uyunmadığı ya da deneysel olarak ortadan kaldırıldığı durumlarda ise insanlar dinlenemedikleri, sabah yorgun kalktıklarından, yeni bir günün yükünü taşıyacak durumda olmadıklarından yakınmaktadırlar.

Nesrin Dabağlar
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst