Çevrimiçi Ödüllü Uygulama Paketleri İçin Sürüm Kontrolü

Atlas

New member
Çevrimiçi Ödüllü Uygulama Paketlerinde Sürüm Kontrolünün Önemi

Bir çevrimiçi ödüllü uygulama paketinde sürüm kontrolü, kullanıcı deneyimini güvence altına almanın temel taşlarındandır. Yeni sürümler dağıtılırken hangi değişikliklerin kullanıcıya sunulduğunu net bir şekilde takip etmek, hata düzeltmeleri ile yeni özellikler arasındaki dengeyi korumak için kritiktir. Bu yazıda, özellikle cep telefonu ve akıllı telefonlar odaklı paketler için sürüm kontrolünün nasıl uygulanacağını adım adım ele alıyoruz.

Gereksinimler ve Başlangıç Noktası

Her şeyden önce sürüm kontrolünün hedefi açık olmalıdır: Kararlı bir kullanıcı deneyimi, geri dönüş yönetimi ve güvenli güncellemeler. Bu amaçla sürüm numaralandırma standartlarını belirlemek gerekir.
  • Kullanılan sürüm formatı: major.minor.patch (örn: 2.14.3)
  • Önemli değişiklikler için major artışı, ufak iyileştirmeler için minor, hata düzeltmeleri için patch kullanımı
  • Birleşik sürümler için sürüm notları (release notes) düzenli yayınlanmalı

Sürüm Kontrol Süreçleri

• Kaynak Kontrolü Entegrasyonu: Git gibi araçlar ile tüm paket değişiklikleri izlenir ve sürümlere bağlanır.
  • Sürüm Notları ve Etiketler: Her sürüm için ayrıntılı notlar ve etiketler oluşturulur. Notlarda hata farkları, yeni özellikler ve bilinen sorunlar belirtilir.
  • CI/CD Entegrasyonu: Otomatik testler ve paketleme süreçleri sürüm tetikleyicileri ile entegre edilmelidir.

Paket Dağıtımı ve Geri Dönüş Yönetimi

• Dağıtım Planı: Hangi kanallarda hangi sürümün yayınlanacağı netleşmelidir (üretim, beta, kapalı test).
  • Geri Dönüş Stratejisi: Hata veya güvenlik sorunlarında hızlı geri alma (rollback) mekanizması hazır bulundurulmalı.
  • Geliştirici ve Ürün Ekibi İletişimi: Sürümler arası değişiklikler ekiple paylaşılır; yanlış anlaşılmalar engellenir.

Kullanıcı Deneyimini Korumak İçin Uygulama Sürüm Pratikleri

• Uyumlu Özellikler: Yeni sürümde mevcut kullanıcıların özellikleri bozulmamalı; geçiş süreci sorunsuz olmalı.
  • Güncelleme Boyutu ve Zamanlaması: Uygulama boyutu düşük tutulmalı ve kullanıcılar için uygun hatırlatıcılar sağlanmalı.
  • Güvenlik ve Performans: Yeni sürümde güvenlik yamaları ve performans iyileştirmeleri öncelikli olmalıdır.

İzlenecek KPI'lar

• Güncelleme Başarı Oranı: Başarılı dağıtılan sürümlerin yüzdesi
  • Hata Geri Bildirim Süresi: Kullanıcı raporlarının takip edilme süresi
  • Uygulama Çalışma Zamanı: Ortalama çökme süresi ve yanıt hızı

Sıkça Sorulan Sorular

• Sürüm numarası neden major.minor.patch formatında tutulur?
    Bu format, değişiklikleri net sınıflandırmaya yardımcı olur ve geri dönüştürmeleri kolaylaştırır.
  • Bir sürümün beta aşamasında kalması için hangi unsurlar gerekir?
    Geri bildirim toplama mekanizması, otomatik testler ve sınırlı kullanıcı grubu ile başlanması gerekir.
  • Rollback nasıl işler?
    İzlenen sürümle uyumlu geri alma adımları önceden belirlenir ve butonla tetiklenen acil durum planı bulunur.

Geri