Arabalarda Zift Lekesinin Temizlenmesi

anqeL

Paylaşımcı Üye
Katılım
28 Eyl 2023
Mesajlar
1,087
Tepki
86
Yazın asfalt çalışmaları sebebiyle arabanızda beklenmedik zift lekeleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, size önereceğimiz bazı pratik yöntemlerle zift lekesi artık sorun olmaktan çıkacak.

Arabadaki zift lekeleri için bilinen en iyi yöntem, mazot ya da gaz yağı kullanmaktır. Zift lekesi sorunu yaşayan herkes bu yöntemi bilmekte ve uygulamaktadır. Temiz ve yumuşak bir bez yardımı ile arabaya bulaşan zifti kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bir miktar mazot ya da gaz yağı dökülen bezle, lekeli bölge fazla bastırılmadan silinmelidir. Sert hareketlerle silme işlemi yapılırsa, arabanın boyasına zarar verilebilir. Bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Lekenin çıktığından emin olduktan sonra araba, deterjanlı su ile bir kez daha silinmelidir. Gaz yağı ya da mazot araba yüzeyinden temizlenmezse zamanla leke bırakabilir.

Arabaya bulaşan zifti çıkarmada etkili olan bir diğer yöntem ise margarin kullanmaktır. Her ne kadar kulağa ilginç gelse de araba yüzeyinde zift kalıntısını çıkarmada margarin oldukça etkilidir. Üzerine margarin sürülen ziftli bölgeler, bir süre sonra margarinin erimesiyle dökülmeye başlar. Zift lekesi iyice küçüldüğünde, deterjanlı suyla da silinirse, lekeden eser kalmayacaktır.

Arabaya bulaşan zifti çıkarmada kullanılan başka bir yöntem de ‘sinek ilacıdır’. Margarine göre daha az bilinen bu temizleme seçeneği, diğerleri kadar güçlüdür. Sinek ilacını arabadaki ziftli bölgeye uygulayınız. İlacın spreyli özelliği sayesinde, yüzeyden zift lekesi hızlı bir şekilde akacaktır. Daha sonra lekeli bölgeyi deterjanlı su ve yumuşak bir bezle temizleyiniz.

Ayakkabılarda Zift Lekesinin Temizlenmesi

Ayakkabılara bulaşan zift lekesi, hele ki açık renkli olduğunda çok can sıkıcı olur. Ayakkabıdan kusursuz şekilde lekeyi çıkarmak için öncelikle lekenin kurumasına izin vermeden, hızlı bir şekilde müdahale etmelisiniz. Daha sonra lekenin fazlasını bir kâğıt havlu ile alınız. Ve lekeli alana vazelin sürünüz. Bu şekilde yaklaşık 1 saat kadar bekledikten sonra, leke yumuşayacaktır. Yumuşayan vazelini ve lekeyi dikkatlice kazıyınız.

Ziftin Kullanım Alanları

Zift, dayanıklı olması sebebiyle; su geçirmez bir malzeme olarak çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Zift, bina ve temel duvarlarında, yüzey kaplamalarında, primer astar boya imalinde, yakıtlara dayanıklı şaselerin kaplanmasında, boru hatlarında, vernik imalinde ve çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır.

Bunların dışında zift, çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmede de kullanılır. Çünkü ziftin içinde çeşitli yağlar ve organik maddeler vardır. Örneğin, reçineli odundan ortaya çıkan ziftte yüksek oranda terebentin bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı zift, merhem olarak bazı deri hastalıklarında kullanılmaktadır. Mantar, egzama ya da uyuz gibi hastalıklarda deriye merhem gibi yumuşatılmış zift sürülerek tedavi desteklenebilir. Bunun dışında, ellerde ya da ayaklarda oluşan çatlaklara zift oldukça iyi gelmektedir.

Ziftin Keşfedilmesi

Yaptığı çeşitli çalışmalarla zifti ilk ortaya çıkaran Alman fizikçi ve bilgin Johann Joachim Becher’dır. Öncelikli hedefi ilaç yapmak olan Becher, 1665 senesinde taş kömürünü damıtmıştır. Daha sonra odundan elde edilen zifti gemilerde böceklere karşı kullanmaya başladılar. Kaynaklara göre, tarihte, ziftin kullanımı ilk bu şekilde olmuştur. Ardından zift tekrar damıtılmış ve ortaya daha akıcı bir madde çıkmıştır. Ziftin bu hali, denizyolu traverslerinin ve telgraf direklerinin çürümemesi için kullanılmıştır. Ziftin eczacılıkta antiseptik çığırını açması ise –uzun yıllar sonra- 1865 senesinde karbolik asit (fenol) elde edilmesiyle olmuştur. 1901 yılında, ziftin yol yapımında kullanımı gerçekleşmiştir
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
anqeL Bunları Biliyor musunuz? 0 63

Benzer konular

Üst