Alageyik Hakkında Bilgiler

anqeL

Paylaşımcı Üye
Katılım
28 Eyl 2023
Mesajlar
1,087
Tepki
86
Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Baltık ülkeleri, Ukrayna ve Anadolu’nun genellikle Antalya, Manavgat yörelerinde yaşar. Uzunluğu 130-160 cm, yüksekliği 90-100 cm, başı 28-30 cm, kulakları 16-18 cm, kuyruğu 25 cm’dir. Ağırlığı 100-125 kg’dır. Boyun ve bacakları geyiğe oranla daha kısadır. Postu yaz aylarında pas kırmızı üzeri yuvarlak beyaz lekelidir. Karın bölgesi ve bacaklarının iç kısmı beyazdır. Sırtının ortasından kuyruğuna kadar uzanan bölümündeki uzun kıllarla kuyruğun ortasında bulunan kıllar siyahtır. Kışın bu canlı renk matlaşır. Postun üst bölümleri koyu esmerimsi gri bir renk alır.

Boynuzları 2 yaşında çıkmaya başlar, 6 yaşında kürek ve yaba biçimini alır. Rengi koyudur, ancak çevresinde kızılağaç varsa rengi daha açık olur. Düz ve orta yükseklikteki dağlarda yaşar. Kestaneleri sever. Boynuz atma sırasında ladin, çam, dişbudak ve kayın ağaçlarının kabuklarını zedeler. Gündüzleri dinlenir. Akşama doğru otlamaya çıkar. Koşarken ve otlarken hareketleri keçiye benzer. Ekim sonu ve kasım başında kızışmaya başlar. Bu dönemde dişi ve zayıf alageyikler sürüden ayrılarak küçük gruplar oluştururlar. Bu sırada erkekler arasında çatışmalar yaşanır. Erkekte teke kokusuna benzer fena bir koku çıkar. Böğürmeleri geyikler kadar güçlü değildir. Gebelik süresi 8 aydır. Dişi haziran ya da temmuzda 1-2, bazen de 3 yavru doğurur. Yavrular postlarıyla anne ve babaya benzerler. Korkak ve ürkek bir hayvandır. Yaraya çok dayanıklıdır.

Alageyik avlamanın uğursuzluğuna inanılır. Birçok ağıt ve türkü, masal ya da halk öyküsünde, alageyik avına çıkan avcı, bir kaza sonucu yaşamını yitirir. Günümüzde de Anadolu’nun birçok yöresinde, bu inanç nedeniyle alageyik avlanmaz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst