15 Nisan Atatürk Günlüğü

Asrevya

Paylaşımcı Üye
Katılım
30 Eyl 2023
Mesajlar
1,532
Tepki
43
1942 - Ankara Üniversitesi kuruldu.

Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen inkılâp hareketinin çağdaş bir biçimde incelenmesi ve genç kuşaklara öğretilmesi amacıyla 15 Nisan 1942’de kurulan Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde belge tasnif çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar sonucunda, tamamı 10 cilt olması planlanan kataloğun dokuz cildi basılarak okuyucunun hizmetine sunuldu. Katalogların tamamı basıldığında, özellikle arşiv katalogları internet ortamına aktarılarak, dünyanın her yerinden ulaşılabilir hale getirilecek. Bu arada, belgelerin internet ortamına aktarılması için de çalışmalar başlatıldı. Öte yandan, Enstitü’de birkaç yıl önce başlatılan, yıpranmış olan belgelerin onarım işi ise devam ediyor. Tarihi belgeler, ülkemizde sadece beş merkezde yapılan ve özel malzemelerle özel tekniklerin kullanıldığı titiz bir çalışmayla onarılıyor.

Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, bilimsel araştırma açısından, olanakları ve potansiyeli ile Türkiye’deki İnkılap Tarihi Enstitüleri içinde en zengin olanı. 90.000’e yakın belgeden oluşan T.İ.T.E. Arşivi ve 10.000’e yakın kitaptan oluşan T.İ.T.E. Kütüphanesi ile araştırmacılara hizmet veriyor. Enstitü, kuruluşundan bugüne kadar çok sayıda eserin hazırlanmasına katkıda bulunmasının yanısıra, süreli yayınlarından birisi olan “Atatürk Yolu” dergisi yılda iki kez yayımlanıyor.

1938 - Atatürk'ün, Çankaya'da Başbakan Celâl Bayar ve Adalet Bakanı Şükrü Saraçoğlu'nu kabulü.

1935 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da bazı dil bilginleriyle Çalışması.

1934 - Atatürk'ün, Çanakkale'den hareketle Balya üzerinden Balıkesir'e gelişi, bazı askerî birlikleri denetlemesi.

1933 - Atatürk'ün, Çankaya'da Bulgar Elçisi Antonof'un güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin konuşmasına cevap söylevi.

1931 - Gazi Mustafa Kemal tarafından Türk Tarih Kurumu'nun kurulması.

1928 - Atatürk'ün, yapımı tamamlanan Ankara Etnografya Müzesi binasını ziyareti. (Atatürk, bu ziyaretinde Afgan Kralı Amanullah Han'ın Mayıs ayında Ankara'ya gelişlerinde müzenin açılış töreninin yapılmasını emretmiştir).

1923 - Hıyanet-i Vataniye Kanun'nda önemli değişiklikler yapılarak, kapsamı genişletildi.

1922 - İtilaf Devletleri Dışişleri bakanlarının TBMM Hükümetinin 5 Nisan 1922 tarihli notasına olumsuz cevapları.

Müttefikler Ankara Hükümeti'nin ileri sürdüğü şartları kabul edemeyeceklerini bildirdi.

Mecliste kabul edilen bazı yasalarla vergi artırımlarına gidildi. Şeker, çay ve kahveden alınan vergiler arttırıldı.

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyetleri'ne, örgüt yönetmeliğinin ciddiyetle uygulanmasını isteyen genelgesi: "...Bütün Merkez Heyetleri ve idare Heyetleri'nin bu yönetmelik içeriğini ciddiyet ve süratle uygulamaları, millet ve memleketin yüksek menfaatleri gereğidir." [Kocatürk]

1920 - 2. Anzavur İsyanı bastırıldı.

Çerkez Ethem kuvvetlerinin Susurluk ve Kirmasti arasında Anzavur kuvvetlerini tamamen dağıtışı.

1916 - Atatürk'ün, şiddetli yağmur nedeniyle Silvan'da kalışı.

1915 - II. Van İsyanı.

1909 - (15-16) Mustafa Kemal, 31 Mart (13 Nisan) Olayı üzerine, ayaklanmayı bastırmakla görevli Hareket Ordusu'nun kurmay başkanı olarak, Selanikten İstanbul'a hareket etti.

Atatürk'ün, Hüseyin Hüsnü Paşa komutasındaki Hareket Ordusu'yla -bu ordunun Kurmay Başkanı olarak- Selanik'ten İstanbul'a hareketi. Selanik'ten yürüyüşe geçen Hareket Ordusu, Hüseyin Hüsnü Paşa'nın komutasında idi. Ancak, bu ordu İstanbul yakınlarında Hadımköy'e geldiği zaman Mahmut Şevket Paşa, komutayı ele alacağını bildirdi ve Selanik'ten hareketle 22 Nisan 1909 günü Hadımköy'e geldi. Komutadaki bu değişiklikle Kurmay Başkanlığı'na da Binbaşı Enver Bey getirilmişti. Hareket Ordusu 24 Nisan 1909 günü Mahmut Şevket Paşa'nın komutasında İstanbul'a girdi. [Kocatürk]
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst