anqeL
Paylaşımcı Üye
- Katılım
- 28 Eyl 2023
- Mesajlar
- 1,087
- Tepki
- 86
Zerdeçalın cins adı olan Curcuma eski Roma’da safranın karşılığı olan korkum kelimesinden gelir, safran daha pahalı ve daha ince bir lezzeti olan bir bitkidir. Hinduizm’in en eski kutsal yazıları olan Vedas’ta zerdeçaldan saflık ve temizlik belirtisi olarak bahsedilir. Günümüzde bile, ortodoks Hindu gelin ve damatlar haldi –zerdeçalın Hintçe’deki karşılığı-denilen törende yerlerini alırlar, bu törende evlilik yeminini etmeden önce gelin ve damadın yüzleri ve elleri zerdeçal hamuruyla kaplanır. Şifalı bir bitki olarak zerdeçal Hindistan, Çin ve bazı güneydoğu Asya kültürlerinin derinliklerinde yerini almıştır. Batı bitkisel tıbbında birçok sindirim rahatsızlığı ve başka hastalıklar için etkili ve güvenilir bir anti enflamatuvar tedavisi olarak kullanılır.
Tedavi Amaçlı Kullanımı
✚✚ Enflamatuar bağırsak hastalığı
✚✚ Eklem iltihabı
Bu eski baharat pazarların en çok aranan bitkilerinden biridir. Hayvanlarda yapılan araştırmalar zerdeçalın Alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığını göstermiştir. Bilim insanları zerdeçaldaki sarı renkli aktif kurkumin bileşenlerinin beyinde plak birikmesini engellediğini keşfetmişlerdir. Beta amyloid olarak bilinen yıkıcı protein parçaları hafıza kaybına yol açan Alzheimer hastalarının beyninde plaklar oluşturur. Yakın zamanda insanlar üzerinde yapılan çalışmalar da zerdeçalın bu etkisini onaylar niteliktedir. Zerdeçalın vücuttaki, özellikle sindirim borusundaki, iltihabı azaltmaya yönelik özel bir etkisi vardır. Kurkuminin, Crohn hastalığı ve ülseratif kolitis hastalıklarının belirtilerine iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bu rahatsızlıkların hepsi enflamatuar bağırsak hastalığını işaret eder. Günde 1 ya da 2 gram kurkumin verilen hastalarda belirtilerin azaldığı ve iltihabın bütünselliğinde bir azalma olduğu görülmüştür.
Kurkumin kolon kanserine karşı da koruma sağlar. Familyal adenomatöz polipozis (FAP) –sonunda kolorektal kansere yol açan yüzlerce iyi huylu tümörün kolonda oluşumuyla karakterize olan bir hastalık- rahatsızlığı olan hastalarda yapılan küçük bir pilot araştırmada olumlu sonuçlar alınmıştır. 480 mg kurkumin ve 20 mg kuersetin karışımı günde 3 defa ağızdan alındığında tümörlerin sayısı ve çapı 6 aylık bir sürede ve % 60 oranında azalmıştır. Johns Hopkins Üniversitesi’nde daha geniş çaplı bir araştırma yapılmaktadır. Dünyanın farklı yerlerindeki araştırmacılar zerdeçala ciddi bir ilgi göstermektedir.
Kullanım Şekli
ÇAY: 2 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyip 10 dakika demleyin. Süzün. İsterseniz bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
KAPSÜLLER: Günde 2-3 gram zerdeçal vücut için 60-100 mg kurkumin sağlar.
STANDARDİZE EDİLMİŞ EKSTRE:
Kurkumin seviyesini aynılaştırmak için belirli bir seviyeyi garanti eden ekstreyi satın alın (bazı etiketlerde kurkuminoid olarak da yazılır). Günde 1 ya da 2 gram kurkumini 2-3 doza bölerek kullanabilirsiniz.
Uyarılar
Zerdeçal tüketiminde sağlığa aykırı bir yan yoktur. Bilim insanları günde 12 grama kadar zerdeçal tüketiminin vücut tarafından tolere edileceğini göstermişlerdir. Fazla miktarda zerdeçal/kurkumin alan bazı insanlarda hazımsızlık görülmüştür
Tedavi Amaçlı Kullanımı
✚✚ Enflamatuar bağırsak hastalığı
✚✚ Eklem iltihabı
Bu eski baharat pazarların en çok aranan bitkilerinden biridir. Hayvanlarda yapılan araştırmalar zerdeçalın Alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığını göstermiştir. Bilim insanları zerdeçaldaki sarı renkli aktif kurkumin bileşenlerinin beyinde plak birikmesini engellediğini keşfetmişlerdir. Beta amyloid olarak bilinen yıkıcı protein parçaları hafıza kaybına yol açan Alzheimer hastalarının beyninde plaklar oluşturur. Yakın zamanda insanlar üzerinde yapılan çalışmalar da zerdeçalın bu etkisini onaylar niteliktedir. Zerdeçalın vücuttaki, özellikle sindirim borusundaki, iltihabı azaltmaya yönelik özel bir etkisi vardır. Kurkuminin, Crohn hastalığı ve ülseratif kolitis hastalıklarının belirtilerine iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bu rahatsızlıkların hepsi enflamatuar bağırsak hastalığını işaret eder. Günde 1 ya da 2 gram kurkumin verilen hastalarda belirtilerin azaldığı ve iltihabın bütünselliğinde bir azalma olduğu görülmüştür.
Kurkumin kolon kanserine karşı da koruma sağlar. Familyal adenomatöz polipozis (FAP) –sonunda kolorektal kansere yol açan yüzlerce iyi huylu tümörün kolonda oluşumuyla karakterize olan bir hastalık- rahatsızlığı olan hastalarda yapılan küçük bir pilot araştırmada olumlu sonuçlar alınmıştır. 480 mg kurkumin ve 20 mg kuersetin karışımı günde 3 defa ağızdan alındığında tümörlerin sayısı ve çapı 6 aylık bir sürede ve % 60 oranında azalmıştır. Johns Hopkins Üniversitesi’nde daha geniş çaplı bir araştırma yapılmaktadır. Dünyanın farklı yerlerindeki araştırmacılar zerdeçala ciddi bir ilgi göstermektedir.
Kullanım Şekli
ÇAY: 2 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyip 10 dakika demleyin. Süzün. İsterseniz bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
KAPSÜLLER: Günde 2-3 gram zerdeçal vücut için 60-100 mg kurkumin sağlar.
STANDARDİZE EDİLMİŞ EKSTRE:
Kurkumin seviyesini aynılaştırmak için belirli bir seviyeyi garanti eden ekstreyi satın alın (bazı etiketlerde kurkuminoid olarak da yazılır). Günde 1 ya da 2 gram kurkumini 2-3 doza bölerek kullanabilirsiniz.
Uyarılar
Zerdeçal tüketiminde sağlığa aykırı bir yan yoktur. Bilim insanları günde 12 grama kadar zerdeçal tüketiminin vücut tarafından tolere edileceğini göstermişlerdir. Fazla miktarda zerdeçal/kurkumin alan bazı insanlarda hazımsızlık görülmüştür